DB Residence

A thoughtful renovation of a post war bungalow, more befitting of its rural characterful setting.

Located in a small rural village on the outskirts of the Cathedral City of Canterbury, this project is re-organisation of a house for a design-orientated couple and their young family.  

A charming post war bungalow, the existing property consists of a series of restrictive spaces, both in terms of their connection to one another, but also in their use of space.This has culminated in a property that is more of a jumble of disconnected rooms than a family home.

The previous cellular and compromised layout is re-worked and re-ordered to create a calming series of rooms. Embodying a soft and restrained material palette, these rooms are sensitively connected to both the front and rear gardens through an atmospheric quality of light. Internal interventions are legible through detail and material richness, rather than simply in form, resulting in a holistic, efficient and curated piece of architecture.

Whilst in many ways this is a quiet development, both formally and in scope, the detailing is consciously bold, careful and rigorous, leaving a subtle but significant evolution to both the street scene and the history of the house as a whole.

Planning permission was successfully achieved earlier this summer, and we are currently working through RIBA Stage 4 with the intention of starting on site in 2020.

Project Team: Christopher Taylor, Karl Bowers

Type:Private Houses Client:Confidential Location:Canterbury Size:146 sqm Budget:Confidential Status:RIBA Stage 4