Ethelbert Road

Internal re-configuration and substantial two storey extension to an existing mid-century property set within the renowned Canterbury Conservation Area.

A detached mid-century three bedroom home located within one of Canterbury’s most desirable areas, the Ethelbert Road Conservation Area.

TaylorHare were approached by our client to extensively refurbish and extend a tired yet versatile property, to improve the connection of the house to the south facing garden and better suit the lives of him and his family, whilst also improving the building’s relationship to the street.

Our proposal aims to significantly alter the appearance of the existing building, whilst extending it to provide two additional bedrooms, as well as transform the ground floor into a light and spacious home: one which unites the old and the new into one cohesive family home. The language of the building takes its cues from creating a more distinguished entrance befitting of the existing street scene, where good examples of Victorian and Edwardian entrances are sensitively detailed in brickwork to give elevations a satisfying hierarchy, and an inherent sense of arrival.

A new recessed brick entrance gives the property a distinguished identity. This,  together with a new chimney proposed at the heart of the open plan kitchen, dining and living space, brings warmth and more comforting qualities to the home. Paired with exposed ceiling joists, the proposed extension seeks to balance the more contemporary aims of space and light with the more traditional yearning for texture and warmth.

Planning permission was successfully achieved in the autumn of 2018, and we are currently working through RIBA Stage 4 with the intention of starting on site in 2020.

Project Team: Tim Hare, Karl Bowers, Geoff Pomeroy

Type:Private Houses Client:Confidential Location:Canterbury Size:0.1 hectares Budget:Confidential Status:RIBA Stage 4