Highland House

Highland House is a re-development and extension to an existing care facility comprising of 65 self contained units, communal facilities and external landscaping, residing on the periphery of the Historic Cathedral City of Canterbury.

The site is located on the edge of the city and is currently home to a privately run extra care facility comprising of 27 bedrooms. TaylorHare’s proposals look to extend the existing care facility to provide a care-home facility comprising of 65 beds, set around two external courtyards, with associated communal facilities, community cafe and external landscaping.

The design adopts a sensitive approach to extending a tired but important care facility, set within the wider community of Canterbury. The concept consists of a cluster of small scale single storey buildings, interspersed with key two storey volumes that are arranged loosely around two principle internal courtyards, as well as a series of ancillary yard spaces.

Although formally similar, the positioning of new volumes create a variety of open and intimate courtyards. Spaces in between buildings take on familiar characteristics of recognisable spaces such as a village common, a productive garden, a lane and gardens on the periphery, reaching out to open landscape.

The buildings have been arranged to allow for ease of movement from one courtyard space to another, encouraging residents to engage with a variety of open landscape spaces through the site. Colonnades act as a threshold between inside and outside and provide a degree of protection for residents who will live in the buildings and wish to spend time outdoors. Cumulatively, these spaces provide the public realm of the care cluster and are shared by the buildings which look onto it.

The palette of materials used and their colours take clues from agrarian buildings. The warm colour of the window surrounds and subtle change in hue within the brick and mortar joints establish a quiet, but confident, design rationale that lend solidity to the volumes. The secondary concrete elements are slightly pigmented and belong to the same family. This combination of traditional and familiar building materials are used in compliance with planning stipulations and detailed to imbue a modest civic character to this communal, multi-use building.

The scheme gained planning approval under delegated powers and we are currently working through RIBA Stage 4, with the intention of commencing on site towards the later part of this year.

Project Team: Tim Hare, Christopher Taylor, Karl Bowers, Joe Manuel, Robbie Davis

Type:Housing Client:Confidential Location:Canterbury Size:0.55 hectares Budget:Confidential Status:RIBA Stage 4