House In A Clearing

A sensitive replacement dwelling on a greenfield site surrounded by mature woodland on the hinterland of Uckfield, East Sussex.

Conceived as a collection of rooms formed around an existing group of trees that in their arrangement create a series of informal courtyards. Communal and private spaces meander around these intimate landscape spaces, whilst allowing for connections through and beyond to a woodland, wildflower meadows and the buildings wider landscape setting.

The house is defined by its scales of courtyards that demarcate the immediate landscape spaces and arrival sequence. Reworked agricultural precedent give rise to a more modest architecture, one of corrugated pitched roofs separated by a tonal difference, with white rendered walls and warm timber elements that contextualise a stripped back interior.

Externally, two contrasting tones of corrugated cladding, one dark, one light, help to distinguish between the communal living spaces and a more private bedroom wing of this modest house.

The darker of the two buildings is defined by its generous full height living spaces and light filled interiors that open out across the wider natural landscape to the south and west. The lighter brother, hugs the land to provide a series of bedrooms for a young family, which offer glimpse views to a wider agrarian landscape and inward views across multiple courtyards.

Planning consent was granted last year and we have been working alongside landscape architects Farlam and Chandler to develop the technical phases of design and look forward to breaking ground on site in the coming months.

Project Team: Christopher Taylor, Karl Bowers, Geoff Pomeroy

Type:Private Houses Client:Young Family Location:East Sussex Size:332sqm Budget:Confidential Status:RIBA Stage 5 Construction