New Sole

A redundant grain store sat within a patchwork of agricultural landscape just fifteen minutes from the cliffs of Dover, re-imagined. The asbestos clad concrete portal frame barn once housed seven large grain silos and an inspection gantry - it is to be overhauled to create a contemporary home with a unique plan.

A parcel of land sits to the front of the property, while to the rear a sheep field and a number of semi-mature trees demarcates the site boundary. To the north there are a number of existing pens and farm outbuildings forming a loose yard. The total floor space to be converted into a single residential dwelling was 270 sqm – this fell below the threshold of 465 sqm of floor space permitted to be converted under Class Q of permitted development rights and so the route for change of use was established.

A unique sketch scheme was developed that takes its reference from the historic occupation of the barn by cylinders along with their corresponding pockets of inverted spaces. An acute axis is proposed to divide the plan, intersecting with a large cylindrical double height space, which will host the primary dining and entertaining functions to the south. A lofty living room and a series functionally servant spaces occupy the north of the proposed barn conversion.

The first floor is accessed via a cantilevered steel staircase that wraps itself around one of the retained grain silos. Here the principal en-suite bedroom is joined by three additional bedrooms and two bathrooms. The two double height spaces which bisect the barn’s volume make for a visually engaging circulation experience at first floor, with well connected lines of sight and opportunity for social interaction.

TaylorHare were further engaged to produce a Stage 4 technical design package, ensuring that the bold spatial concept will be every bit as impressive as the scheme’s attention to fine detail and longevity set within the barn’s characterful retained elements.

Project Team: Tim Hare, Ian Titherington, Robbie Davis

Type:Private Houses Client:Confidential Location:Dover District Size:270sqm Budget:Confidential Status:RIBA Stage 4 Technical Design