The Pigshed

In order to house a growing workforce, TaylorHare set about adding a second addition to its rural studio on the site of an old piggery adjacent to Cowshed V1.

Much like our first studio, The Pigshed is built to complement its agricultural surroundings, with its formal simplicity and strong materiality defining a confident addition to the rural landscape.

Externally, the facade is clad in raw corrugated aluminium that is juxtaposed with the Cowshed, so as to create a variable play of light and shadow during the day, evoking a rich materiality contrasting with its simple agricultural expression. A modest courtyard knits the two buildings together and acts as a social space between two spaces, each embodying a different function.

Internally, a new steel portal frame defines the structure of the building and is intentionally left raw and exposed to celebrate its function. Offset against the raw metal frame, all walls and the ceiling are lined with OSB to give a warmth and material tone to the interior. A polished concrete floor completes the simple palette, acting as a durable and beautiful surface for everyday use. 

A series of bespoke furniture items designed by the practice define a more refined interior than its smaller brother The Cowshed, including bespoke steel and valchromat office desks and a feature light salvaged from old tractor gearing.

Project Team: Christopher Taylor, Tim Hare, Karl Bowers, Ian Titherington

Type:Workplace Client:TaylorHare Location:Ash, Kent Size:80 sqm Budget:Under £50k Status:Built