The Cowshed

In a rural remote location, a once derelict building has been given a new lease of life, dressed in a subtle black agricultural overcoat and characterised by its humble retrofit interior.

TaylorHare Architects self initiated the restoration and refurbishment of this late 1960’s At-cost concrete framed cowshed to house their first studio.  Having obtained planning permission to convert the disused agricultural building under Permitted Development as well as achieve a change of use application, the whole process from initial concept to completion on site was undertaken within an extremely tight timeframe.

The project was a testament to working within a constrained budget and utilising reclaimed materials where possible: for example, all doors and windows (aside from the roof light over the kitchen) were second hand. Even the feature lattice glazed gable end that looks out across the landscape fields to the West was designed with budget constraints in mind with traditional glass panels replaced by toughened, cost-effective translucent perspex.

An important thread that runs through the whole project is the building’s honesty in retaining and expressing its agricultural roots. Whilst externally this is characterised by its dark corrugated rain jacket, internally this is expressed through the original portal frame and a simple palette of materials; polished concrete floor, OSB Joinery and white painted walls devoid of unnecessary skirting and architraves all cumulate in a space that is modest yet tangible.

Type:Workplace Client:TaylorHare Location:Ash, Kent Size:50 sqm Budget:Under £10k Status:Built